Ali je ročna limfna drenaža res učinkovita?

Kadar dvomimo o učinkovitosti ročne limfne drenaže (RLD) se moramo vprašati:

1. Katera metoda RLD se izvaja? Edina prava oz. originalna metoda je metoda po dr. Voddru. Obstaja pa še kar nekaj različnih šol.

2. Kdo izvaja RLD ali vodi raziskavo o njej? Kdaj se je ta oseba izobrazila o RLD? Katero metodo uporablja? Je oseba obnavljala svoje znanje vsaki 2 leti? Koliko izkušenj ima z obravnavo limfedema? Ali so vsi terapevti enotni v izvajanju postopkov RLD?

Na področju je bilo narejenih kar nekaj raziskav, ki dokazujejo učinkovitost RLD po dr. Voddru!

Leta 2003 sta Piller in Harris v Kanadi testirala vzorec 7 žensk z limfedemom, ki je nastal zaradi operativnega zdravljenja raka dojke. Ugotovila sta, da se je že po eni 45 min RLD (po dr. Voddru) volumen edema zmanjšal za 19 %!

Leta 2004 so McNeeley in sodelavci v Kanadi testirali vzorec 45 žensk z limfedemom, ki je nastal zaradi operativnega zdravljenja raka dojke. Razdelili so jih v dve skupini. Ena je prejela samo kompresijsko povijanje prizadete roke, druga pa kompresijsko povijanje z RLD. Ugotovili so, da je pri blažji obliki limfedema imela RLD dodaten učinek na zmanjšanje limfedema v primerjavi z učinkom samega kompresijskega povijanja.

Leta 2005 so Karadibak in sodelavci v Turčiji testirali vzorec 53 žensk z limfedemom, ki je nastal zaradi operativnega zdravljenja raka dojke. 26 bolnic je prejelo kombinirano dekongestivno terapijo (KDT), ki je sestavljena iz RLD, terapevtske vadbe, kompresijskega povijanja ali kompresijskih nogavic in terapevtske nege kože, 27 bolnic pa je prejelo podobno terapijo, toda brez RLD. Prišli so do ugotovitve, da je dodatek RLD k terapiji KDT močno povečal zmanjšanje edema (56 % proti 36 %) in gibljivost rame.

Leta 2009 so Kim in sodelavci v Koreji testirali vzorec 32 zdravih moških. 17 jih je prejelo 40 min RLD vratu in trebuha, 15 pa jih je počivalo 40 min. Prišli so do zaključka, da je RLD zelo učinkovita pri uravnavanju srčnega utripa.

Leta 2009 so Ekici in sodelavci testirali vzorec 50 žensk s fibromialgijo. Bolnice so razdelili v 2 skupini. 25 jih je prejelo RLD, 25 pa masažo vezivnega tkiva. Njihovi rezultati so pokazali, da ima RLD močan vpliv na izboljšanje zdravstvenega stanja in določenih meritev pri bolnikih s fibromialgijo.

Leta 2011 so Tan in sodelavci v  Teksasu testirali 22 oseb, od tega 10 z limfedemom in 12 kontrolnih oseb. Uporabili so bližnjo infrardečo fluorescentno spektroskopijo – NIR in barvilo indocianin zeleno. Barvilo so vbrizgali v obe roki ali nogi vseh testirancev. Raziskava je pokazala, da je RLD povečala limfatično kontraktilno funkcijo (krčenje limfnih žil) in limfni obtok za 23 % v roki z limfedemom, 25 % v udu brez simptomov in 28 % pri kontrolnih osebah.

Leta 2011 so Bongi in sodelavci v Italiji testirali 35 oseb s sistemsko sklerozo z edemom dlani. 20 jih je 5 tednov prejemalo RLD enkrat tedensko, 15 pa ne. Ko so primerjali rezultate meritev na začetku in na koncu testiranja so ugotovili, da se je edem na roki močno zmanjšal. Prav tako se je zmanjšala bolečina, hkrati pa se je izboljšala funkcija dlani in kakovost življenja.

Leta 2012 so Zimmermann in sodelavci v Nemčiji testirali 67 žensk, ki so bile operirane na dojkah zaradi primarnega raka dojke. Drugi dan po operaciji so naključno izbrali 33 žensk, ki so poleg klasične fizioterapije prejele še RLD pet krat tedensko prva 2 tedna in dvakrat tedensko od 14. dneva do 6 mesecev po operaciji. 34 žensk, ki so bile v kontrolni skupini pa je poleg klasične fizioterapije moralo izvajati samo-drenažo. Rezultati so pokazali, da se je pri 71 % žensk, ki niso prejele RLD, razvil limfedem v roki, medtem ko se pri 100 % žensk, ki so prejele RLD, ni razvilo limfedema.

Leta 2013 so Molski in sodelavci na Poljskem testirali 70 bolnikov s kronično venskim popuščanjem, ki so bili izbrani za operacijo ven. Naključno so ji razdelili v 2 skupini. 38 jih je pred operacijo prejelo 10 RLD, 32 pa ne. Izmerili so jim obsege spodnjega uda in stopala in kakovost življenja z vprašalnikom pred in po RLD ter po operaciji. Ugotovili so, da je RLD pred operacijo izboljšala učinek operacije, kar se je pokazalo z ublažitvijo stopnje bolezni, zmanjšanim volumnom stopala in spodnjega uda in z izboljšanjem kakovosti življenja.

Kot vidite, je kar nekaj dokazov o tem, da je RLD učinkovita metoda pri zmanjševanju limfedema, izboljšanju gibljivosti in ne nazadnje izboljšanju kakovosti življenja pri različnih stanjih. Seveda pa za optimalne rezultate sama RLD ne zadostuje. Potreben je celosten pristop oziroma kombinirana dekongestivna terapija (KDT), ki je sestavljena iz RLD, kompresijskega povijanja, terapevtske vadbe in terapevtske nege kože. Ta se izvaja na začetku prve 3 tedne. Nato pa je potrebna vzdrževalna terapija, ki je vključuje RLD enkrat mesečno oziroma po potrebi in nošenje kompresijskih nogavic ali rokavic. Prav tako pa je pomembno, da oseba redno telovadi in neguje kožo prizadetega uda.

Literatura:

1. Harris R, Piller N (2003).  A pilot study of the effect of a single Manual Lymph Drainage treatment on patients with post mastectomy lymphoedema. Proceedings of the ISL congress: 43-6.

2. McNeeley ML, Magee DJ, Lees AW, Bagnall KM, Haykowsky M, Hanson J (2004). The addition of manual lymph drainage to compression therapy for breast cancer related lymphedema, a randomised control study. Breast Cancer Research and Treatment 86: 95 – 106.

3. Karadibak D, Yurdalan SU, Saydam S, Arican Z (2005). The comparison of two different physiotherapy methods in treatment of lymphedema after breast surgery. Breast Cancer Research and treatment 93 (1): 49-54.

4. Kim SJ, Kwon OY, Yi CH (2009). Effects of Manual Lymph Drainage on Cardiac Autonomic Tone in Healthy Subjects. Int J of Neurosc 119: 1105–1117.

5. Ekici G, Bakar Y, Akbayrak T, Yuksel I (2009). Comparison of Manual Lymph Drainage and Connective Tissue Massage in women with Fibromyalgia. J of Manipul and Phys Therap 32(2): 127-33.

6. Tan IC, Maus EA, Rasmussen JC, Marshall MV, Adams KE, Fife CE, Smith LA, Chan W, Sevick-Muraca EM (2011). Assessment of lymphatic contractile function after manual lymphatic drainage using near-infrared fluorescence imaging. Arch Phys Med Rehabil 92(5): 756-764.

7. Bongi SM, Del Rosso A, Passalacqua M, Miccio S, Cerinic MM (2011). Manual Lymph Drainage Improving Upper Extremity Edema and Hand Function in Patients With Systemic Sclerosis in Edematous Phase. Arthritis Care & Research 63(8): 1134–1141.

8. Zimmermann A, Wozniewski M, Szklarska A, Lipowicz A, Szuba A(2012). Efficacy of manual lymphatic drainage in preventing secondary lymphedema after breast cancer surgery. Lymphology 45: 103-112.

9. Ebert JR, Joss B, Jardine B, Wood DJ (2013). Randomized Trial Investigating the Efficacy of Manual Lymphatic Drainage to Improve Early Outcome After Total Knee Arthroplasty. Arch Phys Med Rehabil 94 (11): 2103 – 2111.

10. Molski P, Kruczyński J, Molski A, Molski S (2013). Manual lymphatic drainage improves the quality of life in patients with chronic venous disease: a randomized controlled trial. Arch Med Sci 9 (3): 452-458.

11. Harris R (2014). Is MLD effective and is there evidence? Limfology summer days Walchsee Avstrija 2014.

Urška Mravlje, dipl. ft., limfterapevt

« More from Blog