Diastaza Rektusa

Diastaza rektusa je medicinski izraz /diagnoza, ki označuje razmik med dvema mišicama (imenovanima Rectus Abdominis), ki se nahajata na sprednji strani trebuha in predstavljata vrhnjo plast trebušnih mišic. Njuni glavni nalogi sta zaščita in podpora notranjih organov v trebušni votlini ter nagib trupa naprej.

Kako nastane?

Vzrokov za nastanek diastaze rektusa je več, osnova vsem pa je dolgotrajno vztrajno raztezanje mišice zaradi povečane notranje trebušne sile in pritiska, ki nastane pri nosečnosti, pretiranem izvajanju trebušnjakov, nepravilnem nošenju dojenčkov, otrok ali bremen, ali po operacijah zaradi oslabelega vezivnega tkiva. Mišici se fizično razmakneta, vezivno tkivo, ki je vmes, pa se raztegne vstran.

Posledica razmaknjene mišice in raztegnjenega vezivnega tkiva je zmanjšana sposobnost za opravljanje svojih nalog in povečana možnost za nastanek popkovne ali trebušne kile.

Kako ugotovim, če imam Diastazo?

Uležite se na hrbet, prste desne roke postavite enega zraven drugega prek popka in dvignite glavo. V tej drži poskusite zatipati robove mišic. Test lahko ponovite dva prsta nad in pod popkom. Če gredo v razmik 4 ali več prstov, je še toliko bolj pomembno, da se držite napotkov, da preprečite trebušno ali popkovno kilo. Eden izmed znakov za diastazo je tudi sledeč: točno na sredini tega vezivnega tkiva se nahaja popek. Ko se vezivno tkivo raztegne vstran, se popek izboči in na njegovem mestu nastane »hribček«. To se lahko zgodi na primer stoje, če povečamo ledveno krivino (lordozo) ali leže, če dvignemo glavo.

Ali se lahko Diastaza »pozdravi«?

Diastaza se sama po sebi ne pozdravi. S posebnimi vajami in pravilnim načinom gibanja in dela pa se lahko postopoma zapre in popravi pri vsakem posamezniku kadarkoli. Zapiranje je povezano predvsem s popravilom vezivnega tkiva, ki pa poteka pri vsakem posamezniku z drugačno hitrostjo. Odvisno je od kvalitete in stanja vezivnega tkiva. Šibkejše, kot je tkivo, počasneje bo potekalo popravilo. Strije nakazujejo slabšo kvaliteto vezivnega tkiva. Pri osebah s strijami bo zato popravilo potekalo še nekoliko počasneje.

Ali lahko nosim oz. pestujem dojenčka? Seveda! A pri tem je pomembno, da delate to pravilno. Neprimerno je, da nosite otroka na eni strani in imate težo samo na eni nogi. Prav tako je neprimerno, da izbočite hrbtenico, med tem, ko nosite otroka preko rame.

Kako pravilno dvigujem dojenčka?

Pri dvigovanju dojenčka, otrok ali bremen se vedno poveča notranja sila na trebušne mišice, zato je pomembno, da zmanjšamo to silo s pravilnim dvigovanjem: najprej je potrebno težo telesa razporediti enakomerno na obe nogi; dvigovati je potrebno z iztegom pokrčenih kolen in kolkov, ledvena hrbtenica pa mora biti pri tem nekoliko, ne preveč, vbočena (v medicini pravimo temu lordotičen položaj ledvene hrbtenice; le ta je naraven in mora biti pri dvigovanju prisoten). Torej, najprej razporedite težo enakomerno na obe nogi; nato pokrčite koleni in kolka, postavite ledveno hrbtenico v položaj delne lordoze, potegnite in zadržite popek noter proti hrbtenici, stisnite dojenčka k sebi in ga z iztegom nog dvignite.

Kaj še lahko storim sama, da ne bi povzročila poslabšanja? Ena izmed glavnih stvari je, da se izogibate izvajanju vaj za trebušne mišice v položaju leže na hrbtu, saj se s takimi vajami preveč poveča notranja trebušna sila. Svetujemo vadbo, kjer se večina vaj izvaja v stoje. Najbolj ustrezna in ciljana vadba za popravilo diastaze recti se imenuje FSMH (funkcionalna stabilizacija in mobilizacija hrbtenice), ki stimulira okoliške mišice, da delujejo v spiralnih mišičnih verigah in stiskajo mišico rektus abdominis tako, da se postopoma postavi na svoje mesto, vezivno tkivo pa se okrepi.

FSMH vadbo organizira Svet zdravja-fizioterapija Zrnec kot individualne tečaje in kot skupinsko vadbo v Ljubljani in Domžalah. Informacije in prijave so možne po tel.: 040 955 678.

Če imate razmik med robovoma mišice večji od 4ih prstov, vam poleg vadbe svetujemo nošenje abdominalnega pasu.

Urška Mravlje in Barbka Zrnec

« More from Blog