FSMH – Nekaj dobrega za vašo hrbtenico

Tokrat bi z vami želela deliti primer dobre prakse, in sicer vadbo FSMH – FUNKCIONALNA STABILIZACIJA IN MOBILIZACIJA HRBTENICE, ki smo jo že nekaj časa uspešno izvajamo v Svetu Zdravja, hrati pa v ta namen ponujamo tudi izobraževanja. Novembra letos smo tečaj organizirali že tretjič.

Kaj je FSMH?

FSMH je telesna vadba, pri kateri uporabljamo posebne elastične trakove, s pomočjo katerih izvajamo posebne gibe, pri katerih deluje CELO TELO. Vadbo se lahko izvaja stoje ali sede.

Zakaj izbrati to vadbo?

1. Vaša hrbtenica vam bo hvaležna – FSMH je odlična preventivna telovadba pred nastankom bolečine vratu in križu. Močno namreč krepi in razteza mišice hrbtenice , ki so odgovorne za dobro držo ter razteza medvretenčne prostore.

2. Popravili boste vašo hojo – Vadba vključuje učenje pravilnega vzorca hoje, ki ga zaradi nošenja šolskih torb izgubimo takoj, ko začnemo hoditi v šolo, nekateri pa že prej. Že pri mladih in pri večini odraslih opazimo tudi pomembne skrajšave mišic ramenskega obroča in kolka, kar onemogoča normalno hojo. Vadba in učenje hoje z uporabo elastik in hodilnih palic nam ponovno obudi vzorec pravilne hoje in gibanja stoje, ki ga potem zlahka prenesemo v vsakodnevno življenje.

3. Konec s slabo držo! Slaba drža pri sedenju in pomanjkanje redne splošne telesne aktivnosti sta glavna vzroka za nastanek mišične oslabelosti in mišičnih skrajšav hrbtenice, zaradi katerih postopoma ne moremo več zavzeti pravilne drže, ne da bi pri tem nepravilno obremenili druge sklepe, kot so kolki, kolena. Skrajšave pogosto privedejo tudi do skolioze (stranska ukrivljenost hrbtenice). Le to se dà z vajami FSMH in manualnimi tehnikami raztezanja skrajšanih mišic pri mladih in v zgodnjih zrelih letih popolnoma odpraviti.

4. Odpravlja škodo, ki vam jo povzroča nepravilna obutev – Obutev z visokimi petami in obutev, ki med hojo utesnjuje in preprečuje normalno gibanje prstov in stopala, z leti privede do povešanja stopalnih lokov in nastanka ploskih stopal ter prenehanja delovanja mišic, ki premikajo palec stran od ostalih prstov. To vodi k nastanku t.i. Halux valgusa (izbočena palčeva kost na nogi). Z vsakodnevnim treningom stopalnih mišic z SMS vajami, se vam bo stanje vaših stopal bisteveno izboljšalo.

Komu vse je FSMH vadba namenjena?

Največja prednost te vadbe je, da jo lahko izvajajo tako zdravi kot tudi starejši ljudje, bolniki in ljudje na invalidskih vozičkih. Za izvajanje vaj uporabljamo posebne elastike, ki povečujejo učinkovitost vadbe. Značilen način držanja elastik zahteva sproščene prste, dlan in podlaket. To posebej odgovarja ljudem z artritisom malih sklepov rok, ki jim običajni telovadni pripomočki za krepitev mišic povzročajo bolečine v sklepih rok in zapestjih.

Kaj pomeni, da pri vadbi »dela« celo telo?

Ena izmed glavnih  značilnosti našega mišično skeletnega sistema je, da med pravilnim gibanjem naše mišice delujejo usklajeno, in da se napenjajo v mišičnih verigah. To pomeni, da šele, ko najprej pravilno postavim ramena in medenico, dosežem hkratno, enakomerno in usklajeno delovanje  mišic od glave in vratu, preko trupa in nog do palca na nogi. Tako pri FSMH pri posamezni vaji »dela« celo telo. To občutimo tako, da nam že pri drugi vaji postane vroče, in tako, da zelo hitro čutimo mišično delo v hrbtu, trebuhu, zadnjici in nogah. Zato je dovolj 6 pravilnih ponovitev posamezne vaje.

Kje vse lahko FSMH vadbo izvajamo?

Še ena prednost te vadbe je, da jo lahko izvajamo praktično kjerkoli, saj ne zahteva veliko prostora: doma, v športnih centrih, telovadnicah, domovih za starejše občane, zdraviliščih, bolnišnicah, rehabilitacijskih centrih in ambulantni fizioterapiji. Pomembno je le, da jo izvajamo pod strokovnim vodstvom, saj so njeni učinki možni le ob pravilnem izvajanju vaj.

Kako razširjena je vadba v Sloveniji?

Čeprav je ponekod v Evropi vadba že uveljavljena, jo v Sloveniji poznamo šele nekaj časa, vendar si le-ta zaradi svoje učinkovitosti zelo hitro pridobiva na slovesu in vedno več privržencev tako med fizioterapevti kot drugimi vaditelji in vadečimi.

Kako lahko z FSMH vadbo pričnete tudi vi?

Ne glede na to ali boste vadbo izbrali za osebno rabo, ali bi se želeli udeležiti enega od naših tečajev, boste s tem veliko pridobili. V Svetu Zdravja smo z rezultati zelo zadovoljni in verjamemo, da bo FSMH vadba postala del vsakdanje ponudbe skupinske in individualne vadbe, in da bodo tako za vaditelje kot terapevte privlačni tako začetni kot tudi nadaljevalni tečaji, kateri vključujejo nove možnosti vaj ter ponujajo reševanje bolečin in drugih motenj mišično skeletnega sistema.

Vse nadaljne inforamcije najdete na uvodnih straneh, lahko pa nas tudi osebno kontaktirate:

Barbka Zrnec
+386 40 955 678

« More from Blog