Intervju: Svet Zdravja odpelje tudi na lepše

Na končni izlet 2013 smo odpotovali v Terme Olimija

Vsako leto ob koncu telovadne sezone  v Svetu Zdravja organiziramo končni izlet na izbrano destinacijo. Ker s svojimi vadbami in dejavnostjo spoznavamo veliko različnih ljudi, ki neredko postanejo naši redni obiskovalci, smo se že pred leti odločili, da bomo ustvarjali priložnosti za dodatna druženja in izobraževanja. Naše vadbe niso organizirane na klasičen način, saj jih ne izvajamo na enem samem mestu, hkrati pa se pri vodenju poslužujemo metod, ki temeljijo na znanju iz fizioterapije. Najdete nas lahko v številnih krajih, v Ljubljani in njeni okolici – in še vedno vsako leto ustanovimo kakšno novo skupino ali nov »dom« za izvajanje naših vadb.

Enkrat na leto organiziramo priložnost, da se snidemo vsi, iz vseh vetrov, ki se tako ali drugače »vrtimo« znotraj Svet Zdravja. Srečamo se na končnem izletu, v začetku poletja, ko je narava najlepša. V kolikor vam še nismo uspeli tega dogodka dovolj zanimivo predstaviti, vas vabim, da si preberete kratek intervju z našo vaditeljico in fizioterapevtko Urško Mravlje.

Urška, ali lahko navedeš nekaj osnovnih podatkov o izletu?

Letošnji datum izleta je bil 1. junij. Namen izleta je vsako leto isti: druženje brez meja,  čas za pogovor, izmenjavo misli in medsebojno spoznavanje, možnost strokovne diskusije, smeh – vse, za kar ni dovolj časa na telovadbi.

Kako ponavadi izberete lokacijo izleta?

Običajno izberemo terme Olimija ali zdravilišče Laško. Zakaj? Ker tja pelje vlak, ki nam omogoča dve jutranji uri brezskrbnega klepeta in druženja, ki poleg telovadbe v bazenu v organizaciji naše fizioterapije predstavlja moto našega izleta.

Lokacija je torej vsako leto enaka ali terme Olimija ali terme Laško. Zakaj meniš, da sta ti dve lokaciji tako primerni za vaš izlet?

Menim da zato, ker sta za naše udeležence cenovno ugodni, potovanje z vlakom nam omogoča veliko skupnega druženja, je udobno in ne nazadnje, ker se zelo radi zadržujemo ob vodnem šanku (smeh).

Koliko udeležencev je bilo na letošnjem izletu?

Letos nas je bilo okoli 25. Spominjam pa se časov, ko nas je bilo tudi že 80.

Komu je izlet pravzaprav namenjen? Je mogoče, da se izleta udeležijo še ostali, ki niso udeleženi pri aktivnostih Sveta Zdravja?

Seveda, na izlet so vabljeni tudi družinski člani in prijatelji naših telovadcev. Prav vsi so dobrodošli! Vnuki naših telovadcev, zakonci, partnerji  in prijatelji so redni člani naše »odprave«. Vedno pa kot nagrado za dobro opravljeno delo, če le utegnejo, povabimo na izlet tudi naše vaditeljice.

Končni izlet, ki ga organizira Svet Zdravja ima že tradicijo. Kdaj je bil organiziran prvič?

Prvi izlet je organizirala Barbka Zrnec, ki je tudi idejni vodja. Srečali jo boste na vsakem izletu, saj je obraz in srce Sveta Zdravja. Prvič smo ga organizirali leta 2003, od takrat smo vsako leto ali v termah Olimija ali v termah Laško.

Katere aktivnosti ste pripravili za svoje udeležence?

Zabavamo se že na vlaku, kjer malo pokramljamo in se pošalimo. Vsako leto pa seveda organiziramo svojo telovadbo v bazenu, ki pa se ji lahko priključijo tudi drugi gostje kopališča. Telovadbo vodi Barbka Zrnec, ki je že v času svojega službovanja v Univerzitetnem kliničnem centru za ambulantne in hospitalizirane paciente vodila telovadbo v bazenu. Ta vadba je nekaj posebnega – tako  zaradi izbrane glasbe kot tudi zaradi vaj, ki so vedno v stilu posamezne melodije, včasih romantične, včasih poskočne, včasih plesne. Prav tako je vedno organiziran tudi 2-urni sprehod po okolici, ki se običajno konča s kavo v lokalu Lipa. Drugače pa se ves dan družimo in zabavamo v bazenu.

Kaj je po tvojem mnenju največji motiv, da se udeleženci odločijo, da se vam pridružijo na izletu?

Osebni odnos in zavzetost za dobro počutje naših udeležencev. Cela ekipa fizioterapije se namreč ves dan druži z našimi udeleženci. Nato lepo okolje, spoznavanje novih obrazov in zdrava pozitivna zabava. In ne nazadnje cel dan migamo – ali v bazenu pod vodstvom ali sami, ali na sprehodu. Ob slovesu se nam udeleženci vedno iskreno zahvalijo za naše delo in trud, ki ga za njih opravimo brez nagrade.  To nam  veliko pomeni in nas spodbuja k ponovni organizaciji izleta naslednje leto.

Nam lahko zaupaš kakšno zanimivo anekdoto iz vaših izletov?

(smeh) Naša vsakoletna udeleženka izletov je letos prinesla s seboj hladno peneče vino, tako da smo že zjutraj na vlaku nazdravili v lep dan. Pred dvema letoma nas je Marko Zrnec, mož ge. Barbke, ki ga večina naših telovadcev osebno pozna,  želel presenetiti s svojim obiskom. S kolesom se je pripeljal iz Ljubljane do Laškega, kjer se je nameraval vkrcati na vlak na naši povratni vožnji proti Ljubljani, pa smo mu za tri minute »ušli«… vedno se nam zgodi kaj zanimivega in presenetljivega, včasih tudi nepričakovanega, a po teh stvareh si naše izlete še posebej zapomnimo.

Kaj pa je tebi najbolj ostalo v spominu iz letošnjega srečanja?

Uživancija v neeeeskoončnem plavanju in kramljanju v vrtincu telovadcev, ki jih dolga leta srečujem pri svojih vadbah in na izletih…

Bi lahko v nekaj stavkih nagovorila naše bralce, da bi se v prihodnje izleta udeležili?

Če vas mika druženje in sproščen klepet, ravno prav zabave, sprostitev, prijetna in koristna telovadba v bazenu, sprehod po prečudoviti okolici in brundanje ali petje ob zvoku kitare, ste prijazno vabljeni, da se nam pridružite – tako na telovadbi kot  na naših izletih ob zaključku telovadne sezone.

Hvala Urška!

« More from Blog