Bownova terapija prihaja iz Avstralije. Temelji na teoriji, da je telo fizično, čustveno in energetsko povezana enota, ki ima sposobnost, da se pod določenimi pogoji uravnovesi in pozdravi sama. Terapevt v tem procesu usmerja in pospešuje dražljaje, ki jih nato telo uporabi za samo-zdravljenje.

Od drugih pristopov se loči po presenetljivo nežnih t.i. Bownovih potezah ali prijemih, ki jih terapevt izvaja preko kože na natančno določenih mestih na mišicah, kitnih ovojnicah in preko njih na živčnih ovojnicah. S to nenasilno manualno tehniko učinkovito in naglo zniža mišično – vezivno napetost in pomaga pri vzpostavljanju ravnotežja v nevrološkem, hormonskem, limfnem in energetskem sistemu. Med posameznimi skupinami potez so nekaj minutni odmori, ki omogočajo telesu odziv na dražljaje. Učinki so hitro zaznavni, velikokrat že po prvi terapiji. Vedno povzroči pozitivne zdravilne učinke. Ne ozdravi pa vseh motenj v telesu (na primer večje degenerativne spremembe, težke bolezni,…).

Bownovo terapijo priporočamo ljudem vseh starosti, poklicev (popularna je tudi med športniki) in nosečnicam za lajšanje bolečin, zmanjševanje oteklin, za povečanje gibljivosti sklepov, za normalizacijo mišične napetosti, odpravljanje utrujenosti, nespečnosti, vrtoglavice, kot podporno terapijo pri zdravljenju bolezni in kot preventivno in sprostitveno terapijo. Za dosego terapevtskih ciljev so potrebne tri terapije v razmaku 5 do 7 dni.

V okviru Svet zdravja – Fizioterapije Zrnec sodelujemo z medicinsko sestro, ki izvaja Bownovo terapijo. Za informacije smo dosegljivi na spodnji telefonski številki.

Priljubljena je zaradi naslednjih prednosti:

  • znatno zniža (v lažjih primerih tudi ozdravi vzroke) bolečine v miofascialnem sistemu
  • izboljša limfni pretok
  • zmanjša se napetost v mišičnih vlaknih
  • izboljša se počutje pacienta
  • čeprav ne gre za masažo je Bownova terapija sproščujoča za paciente

Informacije

Marko Zrnec

040 209 299